Gratulerer med Kvinnedagen!

Please follow and like us:
onpost_follow 12

Kvindedagen var før en dag som jeg ikke tenkte så mye på enn at det var en gruppe kvinner som gjorde opprør mot sine ektemenn og staten som var hersket av menn, for å ha like rettigheter som menn. Dagen ble ofte snakket om med mye forakt for de som våget å gå imot bibelprinsippet og lovene som ble laget av menn.

Jeg husker denne episoden av “Little House on the Prairie” (en av seriene vi fikk lov til å se) hvor Caroline Ingalls samlet kvinnene fra bygda og bodde på hotellet for å få alle ektemennene til å signere en petisjon som ville gi dem flere rettigheter. Jeg husker forakten min mor hadde: “Hvordan kunne hun gjøre det? Hvordan kunne hun opprør mot mannen sin som det?”

Våre menn var som konger, men vi var egentlig ikke deres dronning.

Nei, det var ikke noe vi skulle godkjenne. Vi måtte underkaste oss til vår far som var hodet av familien og senere i livet var det ektemannen som skulle ha det siste ordet. Utdanning var ikke viktig. Det var mer forventet av oss å være på kjøkkenet hele dagen, holde huset rent, produsere babyer og oppdra barna våre. Våre menn var som konger, men vi var egentlig ikke deres dronning.

Det er vanskelig å tenke tilbake til den tiden da jeg ble anklaget for å ta Johans plass, å være “sjefen”. Men jeg må si at jeg måtte steppe inn. Å gifte seg så ung som vi gjorde, var han egentlig ikke klar til å være “hodet” til vår lille familie og satte ingen grenser så jeg måtte gjøre det. Og det plaget aldri ham. Han og meg var vi alltid et lag, men andre som så ned på oss, fordømte meg.

Faktum at kvinner hadde stemmerett var helt idiotisk, og å stemme var absolutt ikke noe vi skulle gjøre, og de fleste av oss gjorde det ikke. Herregud tenk at vi fikk lov til å kjøre bil fordi, ifølge vår kults profet, var det uhørt og burde det være forbud for en kvinne å kjøre en bil. Faktisk ble kvinnene klandret for verdens problemer. Dratt ned som vi ikke var verdt noe. Jeg spurte meg selv ofte hvordan vi kunne være skylden til synden i Edens hage, og ble stemplet som det svakere kjønn. Jeg følte at det var urettferdig. Jeg valgte ikke å bli født som en kvinne. Det skjedde bare at jeg kom til denne verden som en.

Det er fortsatt litt uvirkelig å oppleve at hjertet mitt blir rørt hvert år, vi feirer kvinnedagen den 8. mars etter jeg gjorde livet mitt mest skummelt valg: å forlate det jeg hadde lært å leve for, og det var den eneste sannheten, fra den dagen jeg var født.

Jeg er stolt av å være en sterk kvinne som har sine egne drømmer og liv. Jeg er stolt av å gi stemmen min til partiet jeg tror gjør en god jobb og ikke ta det for gitt.

Jeg er takknemlig for kvinnene som gjorde opprør, som har endret lover og gitt oss rettigheter.

Flinke og sterke var de og er de som fortsatt kjemper! Vårt arbeid er ikke ferdig ennå! Det er bare 6 land i hele den store verden som virkelig har like rettigheter for menn og kvinner. Ifølge rapporten fra verdensbanken som du kan lese om her på CNN.

Kriteriene som ble analysert var: å gå steder, få en jobb, bli betalt, bli gift, ha barn, drive en bedrift, administrere eiendeler og få pensjon. Disse ble delt opp i spørsmål som: “Kan en kvinne reise utenfor sitt hjem på samme måte som en mann?” og “Er lovgivningen spesifikt adressert vold i hjemmet?”

Samlet sett kom det globale gjennomsnittet på 74,71 – en økning på mer enn fire og et halvt poeng i forhold til et tiår siden. Men poenget indikerer at kvinner i gjennomsnittlig nasjon mottar bare tre fjerdedeler av de juridiske rettighetene som menn gjør.

Likestilling er en viktig del av økonomisk vekst,” skrev Georgieva i rapporten. “Kvinner er halvparten av verdens befolkning, og vi har vår rolle å spille for å skape en mer velstående verden. Men vi vil ikke lykkes med å spille det hvis lovene holder oss tilbake.”

Så til alle de modige og sterke kvinnene i verden vil jeg si: Fortsett å kjempe og gratulerer med kvinnedagen!

Please follow and like us:
onpost_follow 12

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of