Spirituele mishandeling: Niet alle misbruik is fysisch

Please follow and like us:
onpost_follow 12

Wat is spirituele mishandeling? Geestelijk misbruik vindt plaats wanneer een geestelijk gezag, zoals een sekteleider of krenkend voorganger, je wil beheersen en volledig gehoorzaamheid wil. Een groep die geestelijk grof misbruikt beweert vaak dat zij de enigen zijn die de juiste doctrines hebben. Ze beweren vaak dat redding alleen afhankelijk is van het behoren tot hun kerk en dat er geen discussie kan zijn over wat de leiders zeggen. Ook kunnen de leiders hun authenticiteit bewijzen door te getuigen van alle wonderen en genezing die onder hun dienst plaats vonden.

Het zijn van een leider brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. De meesten van ons houden ervan om sterke leiders te volgen en te gehoorzamen aan wat ze ons vertellen te doen. Soms vraag ik me af of we voor onszelf willen denken of liever iemand hebben die we vertrouwen, en die voor ons laten denken. Hen blindelings te volgen in plaats van voor onszelf op te komen. Het hoeft niet in een kerk te zijn. Het kan overal zijn. Je baas, je voetbaltrainer, je leraar. Iedereen die een leidende positie in je leven heeft en misbruik maakt van die autoriteit om macht te verwerven. Probeerende je dingen te laten doen, misschien zelfs tegen je zin. Maar je doet het toch.

Terugvechten is niet altijd een optie

Om gecontroleerd te worden door een persoon zorgt ervoor dat je jezelf beetje voor beetje verliest (lees hier in mijn blog ‘Verloren en gevonden‘, hoe ik mezelf vond na het verlaten van de sekte). Wanneer je er niets tegen doet, zal die persoon elke beweging beheersen die je in je leven maakt. Terug vechten is niet altijd zo eenvoudig. Ze zullen proberen je te manipuleren, om je bang voor ze te maken. Ze zullen je op de grond trappen en je blijven schoppen, zelfs als je al op de grond ligt.

Angst is een hulpmiddel dat ze zullen gebruiken om je te beheersen. (Je kunt meer lezen over hoe angst hier als een hulpmiddel werd gebruikt in mijn bericht “Geen bliksem of donder“). Ze zullen je vertellen dat je niets weet en zij weten alles. Ze zullen je klein laten voelen en zichzelf groter maken. Wanneer je een zwakke persoonlijkheid hebt of lang genoeg rond hen blijft hangen, kunnen ze je breken zodat je stopt met vechten. Wanneer je voor jezelf opkomt en er tegen in gaat, zul je je uiteindelijk afgezonderd en alleen voelen. En als ze echt voelen dat ze je helemaal niet kunnen beheersen, zullen ze je eruit schoppen. In sommige christelijke gemeenschappen betekent dat ze je aan  de duivel zullen overlaten. Je mag de kerk niet meer bezoeken en haar leden zullen elk contact met je verbreken. Totdat je terugkomt en om vergeving vraagt, en je volledig onderwerpt aan hun autoriteit.

Iemand te veel controle over je leven geven

Sommige mensen geven een voorganger veel te veel controle over hun leven. We hebben geleerd dat we niets tegen Gods wil zouden moeten doen. Dat Hij elk deel van ons leven beheerst. We moesten bidden voor alles, bijna niet in staat om een ​​beslissing alleen te nemen. Je moest er 100% zeker van zijn dat het Gods wil was, anders zou je uit Gods perfecte plan zijn.

Omdat de voorganger vaak die autoriteit heeft en in de ogen van zijn volgelingen,het dichtst bij God staat, vragen sommige mensen hem liever wat ze moeten doen dan het risico te nemen en de verkeerde keuze te maken. Ze vragen hem wat ze moeten dragen, wat ze niet moeten dragen, of ze een nieuwe auto moeten kopen, welke auto ze moeten kopen, waar ze op vakantie moeten gaan, zelfs met wie ze trouwen zullen en of ze meer kinderen zouden moeten hebben.

Ik en Johan waren niet echt zo. We hebben onze eigen beslissingen genomen en hebben nooit om advies gevraagd alleen toen we vonden dat we het echt nodig hadden. En zelfs dan luisterden we niet altijd omdat we het niet altijd eens waren met het advies dat we kregen. Ik denk dat het onze voorganger echt kwaad heeft gemaakt. Een dag nadat ik had besloten dat ik mijn eigen bedrijf wilde hebben en het begon te runnen en het succesvol wordend, vertelde de voorganger ons dat het van de duivel was omdat we niet naar hem toe gingen om te vragen of ik het wel of niet zou moeten doen.

In mijn volgende blog ga ik meer in detail over dit onderwerp. Om hier een einde aan te maken, wil ik alleen maar zeggen dat ik heel blij ben dat ik deze sterke persoonlijkheid heb, hoewel ik er heel veel moeite mee heb gehad in “De Boodschap”. Sommige vrienden vertelden me dat ik een soldaat ben en ik denk dat ze gelijk hebben. Ik stop nooit met vechten voor wat juist is.

Thank you for reading my post

Please follow and like us:
onpost_follow 12

Published by

Sharon

Geboren: maart 1980 in een klein stadje in Nederland. Woon momenteel in Noorwegen. Opgegroeid van af de geboorte in een strikt Christelijk sekte. Brak uit in 2013. In mijn blog-posten wil ik vertellen hoe het is om op te groeien in een strikte en gesloten gemeenschap. Wat een impact religie heeft gemaakt in mijn leven en hoe mijn leven nu is.

3
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Van alle dingen die ik als kind moest opofferen, waren deze twee de ergste -Spirituele mishandeling: Ze volgden mijn menstruatie -Spirituele mishandeling: Onze eerste samenstoot - Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
trackback

[…] mijn laatste bericht: Spirituele mishandeling: sommige mishandeling is niet fysisch, heb ik uitgelegd wat spirituele mishandeling is. Ik moet duidelijk maken dat in ‘De […]

trackback

[…] wat Spirituele mishandeling is, kun je erover leren in mijn eerste blogpost over dit onderwerp: Spirituele misbruik: Niet alle misbruik is fysisch. In mijn laatste blogpost Spirituele mishandeling: onze eerste samenstoot vertelde ik over onze […]

trackback

[…] Spirituele mishandeling: Niet alle misbruik is fysisch […]