7 tekenen van spirituele mishandeling

Please follow and like us:
onpost_follow 12

Soms vraag ik me af hoe mensen de controle krijgen en mensen ertoe brengen hen bijna blindelings te volgen. Vraag me af of we onze hersenen echt willen gebruiken en voor onszelf willen denken of liever dat andere mensen het denkwerk voor ons doen. Omdat een persoon in een leidinggevende positie eigenlijk geen autoriteit heeft tenzij we hen die autoriteit geven en doen wat ze ons zeggen te doen.

Wie bepaalt de normen en waarden?

Met religie komen wetten, waarden en normen van stichters / leiders. Vaak gebaseerd op de waarden en normen die op die tijd gelden, wanneer de oprichter zijn / haar leven leidde. Omdat we altijd evolueren, verandert de mode altijd en verandereringen zijn soms zo radicaal dat ze niet altijd als normaal wordt geaccepteerd. Net als toen alle vrouwen rokken of jurken droegen en maar enkelen het waagden om een ​​broek te dragen en daar kritiek op kregen. Maar is het nu verkeerd dat een vrouw een broek draagt ​​zoals het toen verkeerd was? In de cult waar ik in ben opgegroeid, is het verkeert.

Ik vraag mezelf vaak af of deze wetten zijn gemaakt om je een beter persoon te maken of om controle over je te krijgen. Wetten die zo veel druk op iemand uitoefenen om heilig genoeg te zijn om de beloning te krijgen als de opname of in de hemel te gaan en je zult niet protesteren maar gewoon doen wat je wordt verteld. En wanneer de tijd daar is en de stichter sterft en een kudde volgelingen achterlaat die wanhopig proberen die religie met de normen en waarden in leven te houden. Vervallen deze wetten op een gegeven moment, zelfs als ze proberen vast te houden aan alles wat ze hebben?

Als je tegen het advies van de pastor ingaat, ben je uit Gods wil

We leerden over een soort hiërarchie. De man is het hoofd van het gezin. De voorganger is het hoofd van de kerk en God het hoofd van de voorganger. Dus op een manier geeft het deze voorganger veel macht en autoriteit. Als je naar hem toe gaat met een vraag en hij geeft je een antwoord, luister je maar beter. Als je de kans neemt en tegen dat advies ingaat, ben je uit Gods wil.

Aanvankelijk herkende ik het niet echt als misbruik van macht. Ik heb het op jonge leeftijd geleerd om te luisteren en te gehoorzamen. Maar toen de eisen belachelijker werden, werden we ons steeds meer bewust van de manipulatie en spirituele mishandeling.

Wat zijn de tekenen van spirituele mishandeling?

1. De normen van eer, respect en gezag zijn verstoord.

Dit is een van de grootste tekenen in mijn ogen van spirituele mishandeling die plaatsvindt. Na verloop van tijd zullen leiders niet meer benaderbaar zijn. Er kan sprake zijn van misbruik van het vers ‘raak niet Gods gezalfde aan’, en de kerk verliest zijn vermogen om samen te komen en te redeneren. Er is niet echt een cultuur van eer en respect die wordt gegeven door zowel leiders als gelovigen, maar een dictatuur heeft de plaats ingenomen.

Er is weinig aandacht voor het doorwerken van problemen. Dus mensen gaan in stilte weg of onderwerpen zichzelf. De leiders dwingen macht met intimidatie en manipulatie om dingen te laten gebeuren en je te laten gehoorzamen.

2. Het vergeestelijken van alles.

Dit is een groot probleem in het algemeen. Het is heel gemakkelijk om te zeggen “God vertelde mij” en je wordt ontwapend voor elk protest dat je zou kunnen hebben. Je kunt niet tegen Gods woord ingaan. Dat zou alles tegen datgene waarin je gelooft zijn. Het geeft de leider steeds meer macht en het wordt deze spirituele manipulatie. Het is heel gemakkelijk om fouten en onzekerheden te verdoezelen wanneer ze je vertellen “God vertelde mij”.

3. Angst en schaamte drijven mensen tot onderwerping.

Vooral wanneer er een kleine gemeente is, is het moeilijk om je in de massa te verbergen wanneer dingen vanaf de kansel in je gezicht worden gegooid. Sommige leiders kunnen je rechtstreeks aanvallen met naam of indirect met details over wat er mis is met je, maar nog steeds met het doel je voor de gemeente te vernederen. Hoewel alles wat je hen vertelt vertrouwelijk moet blijven, kun je ze niet echt vertrouwen. Ze kunnen het tegen je gebruiken.

4. Controle hebben over persoonlijke beslissingen in iemands leven.

Veel leiders voelen zich veilig wanneer ze je leven kunnen beheersen. Ze kunnen je vertellen met wie je moet trouwen, met wie je niet moet trouwen. Wat te dragen. Als je kunt reizen of niet. Welke baan te krijgen. Welke opleiding je moet doen. Wat voor soort auto moet je kopen. En de lijst gaat maar door.

5. De zonden en zwakheden van de leider worden geminimaliseerd, terwijl de zonden en zwakten van de leden worden gemaximaliseerd.

Wanneer een leider een zonde doet, wordt het vaak onder de mat geveegd. Mensen die vragen stellen over het gedrag van de leider, worden het zwijgen opgelegd en ze worden vernederd. Wanneer was de laatste keer dat je een voorganger hoorde die berouw toont over bepaalde dingen aan de gemeente? Het gaat vaak om wat de kerk nodig heeft om perfect te zijn en heel weinig om zichzelf te vernederen voor God.

6. Bespotten van degenen die vertrekken.

Er is een tijd dat je met gevaarlijke en giftige mensen moet handelen. Vaak gaat het conflict over oprechte onenigheid. En in plaats van er op een correcte manier mee om te gaan, pesten ze en duwen ze die mensen weg. Je kunt worden buitengesloten, communicatie en contact worden verbroken en je wordt als een verstoteling behandeld. Of je wordt zo gepest dat je vrijwillig vertrekt.

De voorganger of leider zal vaak tegen deze mensen die de gemeente hebben verlaten, van de kansel bespreken en bespotten. Om hun eigen positie en autoriteit te versterken.

7. Een sterke legalistische en religieuze druk.

Omdat de focus vaak ligt op hoe de dingen eruit zien, is er een sterke focus op zonde, reinheid en heiligheid. Met regels die strikt moeten worden gevolgd.

Mensen worden op zo’n manier onderricht dat ze altijd het gevoel hebben dat ze nooit goed genoeg en onwaardig zijn. Op zichzelf drukken om beter te zijn, beter te doen en heiliger te zijn.

Please follow and like us:
onpost_follow 12

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Abonneren op