Van alle dingen die ik als kind moest opofferen, waren deze twee de ergste

Please follow and like us:
onpost_follow 12

Toen ik opgroeide in de sekte, moest ik veel opofferen. Er waren zoveel dingen die ik nooit mocht doen. Sport, dans, muziek, tv, entertainment noem maar op. Ook al kan ik nu mijn leven leiden zoals ik wil en veel dromen vervullen, kan ik het gevoel, dat mijn jeugd van mij is gestolen, niet kwijtraken.

Een van mijn grootste offers was om te stoppen met zwemmen, omdat ik graag zwom. Als kind kreeg ik een seizoen abonnement voor het zwembad voor de zomervakantie. Vele keren per week ging ik zwemmen met mijn buren of vrienden van school in deze verbazingwekkende zwembadfaciliteit die we in ons kleine stadje hadden. Maar toen ik de leeftijd van 12 bereikte, kwam het tot een bruut einde.

Swimmingpool facility in our county

Foto: Zwembad in onze gemeente

Vrouwen mochten zich niet blootstellen aan anderen in badpakken en door de leeftijd van 12 te bereiken werd ik als een jonge vrouw beschouwd.

Mijn ouders legden uit waarom ik niet meer op openbare plaatsen kon zwemmen. Hoewel ik het toen begreep, deed het pijn. Het deed zoveel pijn dat ik niet samen met mijn vrienden kon gaan zwemmen. Toen een van mijn jongere zussen voor hun diploma gingen zwemmen, bad ik en wenste ik dat er een kind in het zwembad zou vallen, zodat ik hem / haar kon redden en kon zwemmen. Dit is hoe erg ik het miste. Ik droomde en keek met verlangende ogen in het water en wenste dat ik er gewoon in kon springen. Alleen al de geur van het zwembad zou me doen dromen en wensen.

In de zomers zouden we gaan zwemmen in het nabijgelegen meer. Altijd laat in de avond, dus we zouden alleen zijn en niemand zou ons zien. Maar het was niet echt hetzelfde zwemmen met kleren aan in zanderig, troebel water. Telkens als ik de bodem raakte, huiverde ik van de dingen die ik met mijn voeten zou voelen. Ik hou nog steeds niet van zwemmen in de fjord, meren of een andere plaats waar ik de bodem niet kan zien en wat zich onder me bevindt.

In de kerk maakte de voorganger grapjes over de volwassenen die wel zwommen.

Hij vergeleek het met het delen van een badkuip met vreemden en hoe al deze vrouwen in badpakken de mannen verleidden. De profeet zei zelfs dat we door Satan waren ontworpen om te verleiden. In de Nederlandse kerk waar ik ben opgegroeid, mochten we geen enkel vrouwelijk deel van ons lichaam vertonen. We droegen lange rokken of jurken en kleding die te groot waren om het allemaal te verbergen. Ze bespraken vaak hoe immoreel de Scandinavische landen zijn waar ze geen enkele douches en kleedkamers hebben. Ik ben me er volledig van bewust dat er landen zijn waar mannen en vrouwen niet samen mogen zwemmen. Maar hier in het “Westen”, is het normaal.

Slechts een paar maanden nadat we de sekte hadden verlaten, waren we op een lang weekend in Denemarken. In de buurt van ons hotel hadden ze een geweldige zwemgelegenheid en voor het eerst in al die jaren heb ik in een echt zwembad gezwommen. Het geluk dat ik voelde in mij was overweldigend. Ik dacht dat ik zou kunnen ontploffen van de opwinding. Toen we weer thuiskwamen en wilde gaan zwemmen in zwembaden in onze buurt was niet zo eenvoudig voor mij. Sekte of geen sekte: Ik ben niet gewend om naakt te douchen met andere vrouwen. In Nederland heeft elk openbaar zwembad enkele kleedkamers en douches die je niet hoeft te delen.

Het heeft even geduurd voordat ik eindelijk over mezelf heen was en weer wekelijks ging zwemmen. Ik voel me nog steeds niet echt op mijn gemak in de garderobes maar één voet voor de ander voel ik me vrijer.

~~~

Het andere offer dat ik moest maken, was mijn speelgoed. Van toen ik vier jaar was, hield ik van de paarden van “My Little Pony”. Elke verjaardag stonden ze bovenaan mijn verlanglijstje. Ik verzamelde ze met de accessoires tot ik 13 jaar oud was en werd gedwongen ze allemaal weg te gooien. Ik voelde me zo gebroken, maar het was allemaal in de naam van het offeren van mijn wereldse goederen voor het hiernamaals.

De oude modellen uit de jaren ’80 en het begin van de jaren ’90; Ik had ze allemaal. Totdat ze kleiner en meer mager waren. Die vond ik niet leuk. Ik had het kasteel, de dansschool, veel kleding. Ik kamde hun haar en liet ze in een hoek van mijn slaapkamer staan. Het was mijn comforthoek. Als ik me verdrietig voelde, ging ik op de grond liggen en keek naar de paardjes en alle kleuren. Het maakte me blij. Ik denk dat ik zelfs een paar van hen bij me in bed had voordat ik ouder werd.

Maar toen kwam de dag dat mijn moeder dit boekje kreeg van een vriend die over kinderen en occultisme ging.

Daarin stond een lijst met speelgoed en een verhaal over hoe dit speelgoed de kinderen naar de hel bracht. En helaas stond “My Little Pony” op de lijst. Ik huilde best wel. Ik weet dat mijn moeder van me hield en het beste voor me wilde en ik begrijp dat ze bang voor de hel was en doem en probeerde me ertegen te beschermen. Ze geloofde met haar hele hart dat ze het juiste deed en mij het juiste leerde.

Maar ik heb er zoveel moeite en geld in gestopt om ze allemaal te verzamelen. Ik kreeg geen zakgeld, dus ik kocht ze allemaal van het geld dat ik op mijn verjaardag kreeg. Soms moest ik 2 jaar sparen om te kopen wat ik wilde. Maar mijn moeder overtuigde me ervan dat ik ze kwijt moest raken. Ik vroeg haar om ze te verkopen, zodat ik tenminste een deel van het geld terug kon krijgen, maar toen zei ze dat ik het niet moest doen omdat het een ander kind naar de hel zou lokken en ik wilde niet dat dat zou gebeuren. Dus met een gebroken hart gooide ik ze allemaal weg.

Ik was er heel verdrietig over. Maar het hielp wel toen ik voor een paar echte paarden kon zorgen en kon paardrijden. Ik herinner me dat ik er getuigde van dat mijn offer beloont werd, maar ik heb er tot deze dag nog steeds spijt van dat ik het gedaan heb.

 

Andere blog berichten van mij:

Vrijheid van Godsdienst en het dilemma

Children should be free

7 tekenen van spirituele mishandeling

Spirituele mishandeling: Ze volgden wanneer ik mijn menstruatie had

Spirituele mishandeling: Niet alle misbruik is fysisch

Verloren en gevonden

Please follow and like us:
onpost_follow 12

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
trackback

[…] Van alle dingen die ik als kind moest opofferen, waren deze twee de ergste […]